Plus+blijft+bij+export+bloemen+en+planten
Nieuws
©

Plus blijft bij export bloemen en planten

De exportwaarde van bloemen en planten stijgt dit jaar 3 procent naar 3,9 miljard euro. Dat ondanks de terugval van 1,3 procent in augustus.

De vooruitzichten op handhaving van deze groei zijn volgens de leden van brancheorganisatie VGB in Aalsmeer realistisch.

De zwakke koers van de euro is een grote stimulans voor de export naar landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Terugval

In augustus lag de exportwaarde van snijbloemen (227 miljoen euro) op hetzelfde niveau als vorig jaar. Daardoor stabiliseerde de cumulatieve groei op 6 procent tot bijna 2,4 miljard euro.

Bij de pot- en tuinplanten kampten exporteurs voor de zesde maand dit jaar met een terugval. De exportomzet zakte in augustus met 7 procent tot 151 miljoen euro.

Tot en met augustus stokt de exportomzet op een krimp van iets meer dan 3 procent op bijna 1,5 miljard euro.

Europa

In Europa is vooral de krimp van grootafnemer Duitsland fors: min 8 procent in augustus en tot en met de afgelopen maand min 4 procent tot 1,1 miljard euro.

Van de eurolanden is Oostenrijk de grootste daler met een afname van 19 procent tot 89 miljoen euro. De grootste stijger is Frankrijk (plus 13 procent tot 495 miljoen euro).

Exportspreiding

Exportspreiding wordt steeds belangrijker: de 'overige' landen buiten de top-10 van afzetbestemmingen lieten een bovengemiddelde groei zien van 8,2 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer