%27Stevige+plus+export+bloemen+en+planten%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Stevige plus export bloemen en planten'

In de eerste zeven maanden van dit jaar is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland in vergelijking met vorig jaar 3,5 procent gestegen tot bijna 3,5 miljard euro.

Dit maakt brancheorganisatie VGB voor de sierteeltgroothandel bekend. Bij de snijbloemengroep werd een toename gerealiseerd van 6,5 procent tot 2,2 miljard euro. De pot- en tuinplanten staan op een achterstand van bijna 3 procent op 1,3 miljard euro.

In zes van de top-10 bestemmingen realiseerden Nederlandse exporteurs een groei die de daling bij de vier achterblijvers compenseert. Spreiding van de export is voor de Nederlandse groothandel met zo'n 105 exportlanden essentieel, meldt VGB.

Krimp op Duitsland

In omzet tot en met juli is van de top-10 exportlanden de 4 procent-krimp op Duitsland met 43 miljoen euro tot nipt 1 miljard euro het grootst. In procenten daalt de omzet op Rusland het sterkst met 25 procent tot 113 miljoen euro.

Alleen al de 18 procent-stijging op Engeland met 86 miljoen euro tot 578 miljoen euro compenseert deze daling in de top-10. De groei in Engeland wordt vooral gerealiseerd in het retailkanaal.

Tot en met juli namen de Polen 13 procent meer aan bloemen en planten uit Nederland af tot een totaal van 118 miljoen euro. Met een groei van 5 procent tot 157 miljoen euro krabbelt Italië op in de top-10.

Omzetstijging VS

Spaanse afnemers namen in waarde 6 procent meer af tot een voorlopige omzet van 42 miljoen euro voor bloemen en planten. Overzee steeg de omzetwaarde voor bloemen naar de Verenigde Staten tot 57 miljoen euro. De VS is daarmee een top-10 bestemming geworden.

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer