'Plaatsen van bakens in maïs helpt echt'

Gennep - De hennepplantages die de Limburgse politie onlangs tussen maïs heeft gevonden, variëren qua grootte van enkele planten tot honderden stuks. Om hoeveel hennepplanten het in totaliteit in Limburg gaat, kan de politie pas zeggen als de ruimingen klaar zijn.

Daniëlle Feron-RoebroekIn Gennep werd zelfs een hennepplantage in een maïsveld aangetroffen die was ondergebracht in een speciaal daarvoor gebouwde tuinkas. De planten en de kas zijn in beslag genomen en vernietigd.
Al jaren trekken politie, Limburgse gemeenten en LLTB samen op om de buitenteelt van hennep een halt toe te roepen. Zo plaatsen LLTB-leden oranje bakens op palen in hun maïspercelen om te laten zien dat zij deelnemen aan het hennepbestrijdingsproject van de LLTB.
'De bakens schrikken criminelen af', licht LLTB-voorzitter Léon Faassen toe. 'Dat bij geen enkele deelnemer aan het project hennep is gevonden, geeft wel aan dat het plaatsen van de bakens echt zinvol is. Percelen met bakens worden extra gecontroleerd, dus criminelen snappen inmiddels wel dat het hun niets oplevert als ze daar hennep tussen de maïsplanten neerzetten.'
Dit jaar doen ruim tweehonderd LLTB-leden mee aan het hennepbestrijdingsproject 'Het Groene Goud'. Zij hebben samen 550 maïspercelen aangemeld.

Buitenteelt lucratief

De buitenteelt van hennep is lucratief. Hennep die buiten wordt geteeld, kan weliswaar slechts één keer worden geoogst en het gehalte van de werkzame stof tetrahydrocannabinol (THC) is lager. Maar daar staat tegenover dat de opbrengst in kilo's vele malen hoger is dan bij binnenteelt.
Ook de kosten zijn laag. Buitenteelt is daardoor zeer winstgevend.

Intimidatie en vernieling

Boeren en natuurbeheerders hebben dan ook regelmatig last van personen die op hun terrein proberen wietplanten te laten groeien. Niet zelden gaat dit gepaard met intimidatie of vernieling van gewassen.
'De buitenteelt is allesbehalve onschuldig', zegt Faassen. 'Er zijn agrarische ondernemers die te maken krijgen met dreigementen. De LLTB maakt zich hard voor een veilig buitengebied, dus we willen deze vorm van criminaliteit zo veel mogelijk uitbannen.'
Sinds 2005 worden agrarische percelen in Limburg vanuit de lucht gecontroleerd op de aanwezigheid van hennepplanten. Dit komt voort uit de integrale aanpak van LLTB, Limburgse gemeenten, de Eenheid Limburg van de Nationale Politie en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer