Extremen geen ondernemingsrisico

Beste mensen van Urgenda. Begin september had ik een van u aan de telefoon. Het ging over verzopen gewassen als gevolg van weerextremen door klimaatverandering. Ook bij mij hebben sinds 1998 regelmatig gewassen schade ondervonden door extreme neerslag.

Piet HermusZoals al gesteld, laatst was het weer eens raak in de omgeving; overvloedige neerslag, waardoor gewassen schade lijden. Eigenlijk kan ik mijn leven in twee delen verdelen met betrekking tot weercalamiteiten. Sinds 1998 hebben we hier regelmatig te maken met extreme neerslag. Voor 1998 eigenlijk nooit. Het klimaat verandert en dat resulteert in schade in gewassen. Ook bij mij. In die zin ben ik onderhand een ervaringsdeskundige aan het worden.
In 1998 werd Zuidwest-Nederland getroffen door extreem veel water en dan geconcentreerd in voornamelijk Flakkee, Hoekse Waard en westelijk Brabant. In 2002 waren we hier rond Zevenberen-Zevenbergschenhoek weer aan de beurt. In 2005, 2006, 2011, 2013 en 2015 was er ook schade.

Geulen graven

Waarschijnlijk zie ik nog een jaar over het hoofd. Geulen graven met greppelfrees en schop om het overvloedige water van het perceel naar de sloten af te voeren, is onderhand een normale terugkerende jaarlijkse bezigheid aan het worden. Was het rond het jaar 2000 vooral ons gebied en oostelijk Zeeuws-Vlaanderen en het kassengebied rond Hoek van Holland, sinds een paar jaar komt het ook elders in het land voor.
Het wordt beschouwd als een normaal ondernemersrisico, maar dat is het in mijn ogen niet geheel. Waarom niet? Omdat het wordt veroorzaakt door klimaatverandering, die volgens onze overheid en wetenschappers wordt veroorzaakt door broeikasgassen, door overvloedig verbruik van fossiele brandstoffen door de gehele bevolking.
De economische gevolgen komen op dit moment in ons land echter voornamelijk op het bordje van plantentelers zoals ik. Was er tot voor circa 2005 geen regenverzekering/brede weersverzekering, sinds die tijd is die er dus wel, waarbij er premie betaald moet worden en er een bepaald eigen risico van toepassing is. Logisch.

De staat

Gezien het vonnis dat de rechter een paar maanden geleden uitsprak waarbij uw club Urgenda de staat daagde en waarbij de rechter de staat veroordeelde om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen en waarbij de rechter de staat wees op zijn zorgplicht ten aanzien van zijn burgers, voel ik me gesteund in mijn mening dat de schade door weerextremen bij ons geen normaal ondernemingsrisico is. De staat als representant van de consumerende en dus vervuilende burger kan zijn handen hier niet zomaar vanaf trekken.

Klimaatvisie

Afgelopen week hoorde ik dat Hans Huijbers van ZLTO een gesprek heeft gehad met uw boegbeeld Marjan Minnesma. Zelf ben ik ook ZLTO-lid en afdelingsbestuurder. Ik ben al een tijdje aan het filosoferen in verband met mijn eigen logische waarnemingen met betrekking tot het weer en de gevolgen. Ik stelde onlangs voor aan Huijbers en zijn medebestuurders dat ZLTO ook een klimaatvisie ontwikkelt en dat ZLTO zich, gezien de gevolgen voor boeren door weersextremen, ook achter Urgenda schaart of toch op zijn minst meer overleg heeft.
Ik zie overigens een integrale samenhang tussen klimaatverandering, de gevolgen, de weerextremen en de rol die de plantaardige landbouw daarbij kan hebben om dit (deels) mede op te lossen. Veel landbouwsectoren zetten namelijk via planten gewassen via zonlicht CO2 om in O2 en voedingsmiddelenenergie. Planten kunnen CO2 binden en leveren zuurstof en de landbouw is de enige sector die dat kan. Alle andere maatschappelijke sectoren nemen O2 en produceren alleen maar CO2. Iets zegt me dat dit u aan moet spreken.
Hopelijk heb ik u hiermee enigszins geïnformeerd. Door een stem uit het veld, met de poten in de modder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer