Subsidie+voor+warmtenet+Alton
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Subsidie voor warmtenet Alton

De Noord-Hollandse glastuinbouwlocatie Alton wordt aangesloten op de bestaande warmtenetten in Langedijk en Heerhugowaard. De Rijksdienst voor Ondernemende Nederland (RVO) heeft energiebedrijf HVC hiervoor een SDE+ subsidie toegekend.

SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. DE regeling is in het leven geroepen door het ministerie van Economische Zaken om de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland te stimuleren.

Met het geld kan HVC het warmtenet uitbreiden richting de bestaande warmtenetten in Langedijk en Heerhugowaard en van daaruit vervolgens nog 7 kilometer naar Alton. De bio-energiecentrale van HVC produceert voldoende warmte en de glastuinbouwers in Alton hebben een grote warmte vraag.

Duurzaam

Beschikbare warmte van HVC kan op deze manier duurzaam gebruikt worden in de glastuinbouw. Voor warmteproductie hoeft de gasketel of wkk minder draaiuren te maken, wat een substantiële hoeveelheid gas scheelt.

Via het warmtenet kan naar verwachting ongeveer de helft van de warmtebehoefte van Alton worden geleverd, vergelijkbaar met zo'n 8.500 woningen.

CO2

Ook wordt gekeken of de benodigde CO2 voor de teelt is te leveren via pijpleidingen in het Altongebied. De haalbaarheid is aangetoond als het totaal van warmte, CO2 en elektra gezamenlijk goedkoper is ten opzicht van de warmte, CO2 en elektra uit de gasgestookte wkk's.

Gebiedscoördinator Bert Cozijnsen van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord: '30 procent van de kostprijs van een product zit in de energierekening. Door het slim benutten van bestaande warmte kunnen tuinders op Alton dus een sterkere concurrentiepositie halen.'

Hij hoopt dat nu ook andere tuinders in het Noord-Hollandse landelijk gebied zich in Alton willen vestigen. 'Dit trekt weer andere bedrijven aan, wat een impuls geeft aan de modernisering van het gebied.'

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer