Green Deal voor opslag zonnestroom

Provincie Drenthe wil een Green Deal afsluiten met akkerbouwer Jan Reinier de Jong in Odoorn. De provincie financiert een deel van het project, in de vorm van subsidie en een lening, in totaal voor 210.150 euro.

Green+Deal+voor+opslag+zonnestroom
© Ivarem

Het geld is bedoeld voor een onderzoek naar het rendabel maken van een opslagsysteem voor zonne-energie. Zo kan het bedrijf de capaciteit van zijn zonnepanelen optimaal benutten. De Jong wekt zonne-energie op en gebruikt dit voor de koeling van landbouwproducten. Wanneer er overcapaciteit is, worden de panelen automatisch uitgeschakeld.

Om toch de volledige capaciteit van de zonnepanelen te benutten, wordt de overtollige elektriciteit gebufferd in accu's.

Energiemarkt

De Jong onderzoekt in samenwerking met Jules Energy en Herbo Groenleven de mogelijkheden om de stroom te verkopen op momenten dat er een tekort is op de energiemarkt of die in te zetten als de zonnepanelen onvoldoende produceren.

Als de proef succesvol blijkt, is een verdere uitrol in de regio en daarbuiten mogelijk. Het stimuleert investeringen in zonnepanelen wat bijdraagt aan de provinciale doelstelling om 25 megawatt te produceren op circa honderd Drentse bedrijven.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: 'Met het financieel ondersteunen van deze proef hopen we een flinke stap voorwaarts te kunnen zetten.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer