Dijksma%3Auitrij%2D+en+inzaaiperiode+niet+langer
Nieuws
© Arno de Snoo

Dijksma:uitrij- en inzaaiperiode niet langer

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil de uitrijperiode voor dierlijke mest en de inzaaiperiode van groenbemesters niet verlengen. Dat ondanks druk van de Tweede Kamerleden gisteren tijdens de commissievergadering Economische Zaken.

'Ik wil best met de ondernemers om tafel, maar ik kan niet, als er iets gebeurt, meteen van het mestkader afstappen', stelt Dijksma. 'We staan er niet best voor in het mestbeleid. We hebben in Brussel voor de poorten van de hel de derogatie kunnen wegslepen.'

Vooral Helma Lodders drong aan op verruiming van de uitrij- en inzaaiperiode. 'Ik vraag u praktisch te kijken naar de weersinvloeden, niet om meteen de periode met weken of maanden uit te stellen.'

Verzoek

LTO Nederland verzocht Dijksma vorige week de uitrij en inzaaiperiode te verlengen tot 15 september. Zowel het mest uitrijden als het inzaaien van groenbemester mag normaal gesproken tot 1 september.

De overvloedige regenval, gecombineerd met een langer groeiseizoen voor onder meer granen en pootaardappelen, brengt veel ondernemers in Nederland in de problemen.

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer