Dijksma: geld superheffing in sterkere sector

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) wil het geld uit de superheffing dat de Europese Commissie wil teruggegeven, inzetten voor versterking van de structuur van de melkveehouderij, de zuivelketen en de export. Ook pleit ze voor verruiming van de mededingingsregels.

Dijksma%3A+geld+superheffing+in+sterkere+sector
© Dirk Hol

Dat zei de bewindsvrouw donderdag tijdens commissievergadering Economische Zaken in Den Haag.

Dijksma gaat volgende week bij de Europese Commissie pleiten om de 860 miljoen euro via 'nationale enveloppen' onder alle lidstaten terug te geven aan de melkveehouderij. Dat maakt volgens haar de kans van slagen het grootst om draagvlak bij de andere lidstaten te krijgen.

Interventieprijs

Vervolgens wil de staatssecretaris het Nederlandse deel inzetten om de structuur van de sector, de ketensamenwerking en de export te versterken.

In een interventieprijs, zoals in Frankrijk, ziet de bewindsvrouw niets. 'Dan gaan we terug naar begin jaren negentig. Dan worden boeren aangemoedigd meer in plaats van minder te produceren.'

Ook voor de varkenshouderij wil Dijksma dat er geld beschikbaar komt voor de vitalisering en herstructurering van de sector. Dat geld komt overigens niet uit de teruggaaf van de superheffing, maar uit een andere pot.

Hogan

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan liet deze week weten 860 miljoen euro uit de superheffing terug te willen geven aan de sector.

Ook wordt gedacht aan een tijdelijke verhoging van de interventieprijs. Dijksma liet weten dat idee absoluut niet te zien zitten.

België

Wel kijkt de staatssecretaris naar het Belgische ketenakkoord over de steun aan de varkens- en melkveehouderij. Een brede coalitie van boerenorganisaties en ketenpartijen hebben dit akkoord gesloten. 'Het voorstel moet in België nog beoordeeld worden op mededinging. Dat wil ik eerst afwachten', aldus Dijksma.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  23° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer