Politieke chaos rond import gg-product

De Europese discussie over de handel en import in genetische gemodificeerde (gg) gewassen loopt uit op een politieke chaos. Voor Nederland staat er veel op het spel.

Politieke+chaos+rond+import+gg%2Dproduct
© Yvonne hurkens

Lidstaten moeten zelf kunnen besluiten of zij producten en veevoer gemaakt met genetische gemodificeerde gewassen buiten de grens willen houden. Met dit voorstel kwam de Europese Commissie in april van dit jaar.

Het voorstel van de commissie lijkt bedoeld om de lidstaten tot een keuze te dwingen. De commissie vindt dat lidstaten een eenduidig standpunt moeten innemen over de handel en import van gg-producten. Maar daar komen de lidstaten niet uit.

Hypocriet

De Litouwse Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis voor Gezondheid en Voedselveiligheid, zegt dat lidstaten hypocriet zijn. 'Die nemen geen standpunt over de gg-import van veevoer in, maar laten hun boeren wel gebruik maken producten waar gg in is verwerkt.'

Nederland is tegen het voorstel van de commissie op nationaal niveau. Nederland is tenslotte een grote gebruiker en doorvoerhaven van grondstoffen van gg-gewassen.

Interne markt

De landbouw en handel in Nederland stuiten op een onwerkbaar voorstel over gg, vindt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer. 'Dit hele idee is strijdig met de Europese interne markt en een gelijk speelveld, waar Europa juist jaren aan heeft gewerkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer