Draagkracht+grond+valt+niet+tegen+bij+uitrijden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Draagkracht grond valt niet tegen bij uitrijden

Veertien dagen geleden zagen de loonwerkers het nog somber in. Veel te nat om mest uit te rijden. Maar sinds 16 februari wordt er toch flink uitgereden. 'De draagkracht van de percelen valt me niet tegen', verzekert Johannes Oenema.

Volle put

'Niet alle percelen zijn begaanbaar, maar ik heb toch al flink wat mest uit kunnen rijden', zegt Oenema, melkveehouder en eigenaar van loonbedrijf Yn.Ge.Wikkel in het Friese It Heidenskip.

Oenema heeft ook last gehad van muizenschade, maar toch valt de draagkracht van de percelen hem mee. 'Stukken weiland hebben ook onder water gestaan, maar de percelen zijn droger dan verwacht. Misschien hebben die muizengaten toch een functie gehad.'

In Noord-Holland wordt er ook volop gereden. 'Het gaat prima', merken ze bij loonwerkbedrijf Groot in Zuidschermer. 'Bij veel veehouders halen we een paar honderd kuub weg. Net even de druk van de ketel als de mestputten vol zitten.'

'Het valt me niet tegen hoe het uitrijden gaat,' zegt Ferry van Dommelen van Van Dommelen Loonwerk in het Brabantse Boekel. 'We kunnen er op veel percelen goed op. We zijn maandag begonnen en we rijden met twee tanks, allebei zodebemesters. We hebben al een paar duizend kuub weggereden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer