Veel fruitpercelen getroffen door hagel

Fruitpercelen in veel teeltregio's zijn gisteravond en vannacht zwaar beschadigd door hagelstenen.

Veel+fruitpercelen+getroffen+door+hagel
© Alliance Fruit

Bij Arie van Horssen van Alliance Fruit kwamen gisteravond de eerste meldingen binnen van hagelbuien op Zuid-Beveland en in West-Brabant.

'Daarna trokken de buien over het midden van het land, te beginnen met het Land van Heusden en Altena om ongeveer 22.30 uur', zegt de fruitteeltvoorlichter. De buien bleven vaak lang hangen tot vroeg in de ochtend.

Bommelerwaard

Voor zover Van Horssen het kan bekijken, is met name de Bommelerwaard, het gebied rond Zaltbommel, zwaar getroffen door de hagel. Daar komen ook meldingen vandaan van flinke schade in de glastuinbouw.

'Ook over de Betuwe is een strook hagel getrokken. We hebben meldingen binnengekregen van schade in Haaften, Est, Meteren, Opijnen, maar ook in Andelst richting Oost-Betuwe. Voor de fruittelers die het treft, is het dramatisch omdat de meesten deze of volgende week zouden starten met de fruitoogst.'

Vruchten rotten

Van Horssen adviseert de fruittelers om na de hagel zo snel mogelijk een fungicidebespuiting uit te voeren om te voorkomen dat de getroffen vruchten snel gaan rotten.

'Verder is er op bepaalde percelen ook sprake van wateroverlast. Met name voor Conference is het dan goed om de peren nog een keer extra vast te spuiten. Conference laat gemakkelijk de vruchten vallen in stresssituaties.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer