%27Benut+mogelijkheid+hagelnetten+Heuvelland%27
Nieuws
© -

'Benut mogelijkheid hagelnetten Heuvelland'

Steeds meer ondernemers willen een deel van hun (fruit)bomen met hagelnetten beschermen. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat er ook in het Limburgse Heuvelland best wel mogelijkheden zijn.

'Maatwerk per perceel, een andere procedure en andere netten bieden perspectief', vertelt LLTB-beleidsmedewerker Bert Vergoossen. In de meeste bestemmingsplannen is opgenomen onder welke voorwaarden hagelnetten mogen worden gerealiseerd.

De meeste (Zuid-) Limburgse gemeenten bieden hiervoor de mogelijkheid op hellingen tot 4 procent. Tussen 4 en 8 procent is goedkeuring van de provincie nodig en boven 8 procent is er een verbod.

POL

Vergoossen: 'Vooruitlopend op het nieuwe Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) heeft de provincie aangegeven dat de gemeente zelf moet bepalen of hagelnetten zijn toegestaan op hellingen tussen 4 en 8 procent.'

Maar, dat betekent zeker volgens hem niet dat nu alles mogelijk is. 'De kaarten met hellingen tot en groter dan 4 procent zijn nog steeds het uitgangspunt.'

Aantasting landschap

Ondernemers die hagelnetten willen plaatsen op een helling groter dan 4 procent, moeten onderbouwen waarom dit geen aantasting van het landschap is. Dat kan bijvoorbeeld als het te overnette deel van het perceel nauwelijks zichtbaar is.

Ook kan het zo zijn dat op de delen van het perceel waar de ondernemer de netten wil plaatsen, de helling wel kleiner is dan 4 procent. Dat moet dan wel met cijfers worden aangetoond.

Kaart

Op de website van de LLTB staat een kaart waarop de hellingklassen staan aangegeven.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer