Ma%C3%AFs+snel+en+zonder+morsen+overladen
Nieuws
© toonen

Maïs snel en zonder morsen overladen

Een kipkar maïs zonder morsen in twee minuten in een vrachtwagen. Dat lukt met de nieuwe maïsoverlader, die loonbedrijf Toonen in Odiliapeel dit jaar in gebruik neemt.

Dit loonbedrijf is volgens eigenaar Antoon Toonen de eerste in Nederland met een dergelijke machine. Volgens hem is deze al vanaf een afstand van 20 kilometer rendabel.

'Trekkerbanden zijn niet geschikt om op de weg te gebruiken, waardoor extra slijtage optreedt voor de banden. Ook kost dit veel brandstof ten opzichte van een vrachtwagen', zegt Toonen.

Hakselaar

'Zo heb je vanaf die afstand minimaal vijf trekkers nodig om de hakselaar bij te houden. Dan blijft vaak een andere hakselaar stilstaan. Dat kost ook geld', stelt de ondernemer.

Bij dit systeem kiept de trekker de maïs in de bak, waarna deze in een vrachtwagen met walking floor transporteert. Omdat er twee wagens in de laadbak van de truck gaan, kost de totale laadtijd iets meer dan vier minuten.

Andere loonwerkers

'Dat gaat heel wat sneller dan op de traditionele manier met een mobiele kraan. Ook geeft dit geen rommel, besluit Toonen. Hij verwacht dit systeem ook bij andere loonwerkers in te zetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer