Graslandverbetering op agenda door muizen

Graslandverbetering bepaalt in belangrijke mate het bedrijfsresultaat van melkveehouders. De muizenplaag in Friesland maakt dat pijnlijk duidelijk.

Graslandverbetering+op+agenda+door+muizen
© eigen foto Baselier

De belangstelling voor onderhoud en vernieuwing van grasland zorgt er voor dat fabrikanten met steeds weer nieuwe machines komen. Zoals bijvoorbeeld de UKF overtopfrees van firma Baselier uit Zeeland.

Mensen van Baselier, Bos Mechanisatie, Mijno van Dijk Mechanisatie hebben het scheuren van grasland gecombineerd met computergestuurd, pneumatisch zaaien. In één werkgang is zo een zaaibed te maken.

Freesas met pennen

Baselier overtopfrezen werken met een snel, in tegengestelde richting draaiende freesas, uitgerust met hardmetalen pennen. De machine trekt de oude zode uit elkaar en verdeelt deze door de gehele bouwvoor.

De overtopfrees zorgt er daarnaast voor dat de grovere kluiten in het diepere deel van de teeltlaag terechtkomen, terwijl de fijnere grond als afdeklaag dient. Zo ontstaat een goed zaaibed voor een nieuwe grasmat.

Vroeg inzetbaar

'Door de grote rotor met pennen is de Baselier overtopfrees al vroeg in het voorjaar inzetbaar. Door de pennen blijft de waterdoorlatendheid van de ondergrond in tact', legt Anne Bakker van Bos Mechanisatie uit.

Diverse loonwerkers hebben vorig jaar succesvol proefgedraaid in de Friese Griden. 'Zeven loonwerkers hebben inmiddels de Baselier overtopfrees aangeschaft', zegt Bakker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer