Inkomen biologische melkveehouder lager

Het inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid (aje) was in de periode 2011-2013 voor een biologische melkveehouder lager dan zijn dat van zijn gangbare collega door de geringere omvang in koeien en melkproductie en de extensievere bedrijfsvoering.

Inkomen+biologische+melkveehouder+lager
© Nieuwe Oogst

Biologische melkveebedrijven ontvingen in die periode een 20 procent hogere melkprijs dan gangbare bedrijven, meldt Wageningen UR Agrimatie. Dit komt door de toeslag voor biologische bedrijven en de gemiddeld hogere vet- en eiwitgehalten.

Meer toeslag

De toeslag is in de loop van de tijd toegenomen. Bedroeg deze in de periode 2005-2007 nog 5,3 euro per 100 kilo melk, in 2011-2013 bedroeg deze ruim 8 euro. Na die periode groeide het prijsverschil verder.

Door de hogere melkproductie per koe en meer melk per bedrijf en per hectare (intensiever) doen gangbare bedrijven het bedrijfseconomisch beter dan biologische bedrijven.

In de periode 2011-2013 was het inkomen uit bedrijf op biologische bedrijven gemiddeld 23.300 euro per onbetaalde arbeidskracht tegenover 34.000 euro op gangbare bedrijven.

Beter per kilo melk

Wanneer het inkomen wordt uitgedrukt per 100 kilo melk, doen de biologische bedrijven het beter. Biologische melkveebedrijven hebben naar verhouding minder vreemd vermogen. Dit resulteert in een iets hogere solvabiliteit.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer