%27Wil+om+sector+tegemoet+te+komen+mist+nog%27
Nieuws
© Nevedi

'Wil om sector tegemoet te komen mist nog'

'Teleurgesteld. Ik miste bij de staatssecretaris de politieke wil om zich in te zetten voor de varkenshouderij', reageert Henk Flipsen, directeur van Nevedi (koepel van de veevoerindustrie). Woensdag woonde ook hij het sectoroverleg met staatssecretaris Dijksma bij.

Zonder politieke wil, geen gewin. Over twee weken komt er een vervolggesprek, maar als de staatssecretaris er niet echt voor wil gaan, dan komt er voor de korte termijn voor de varkenshouderij geen soulaas.

'De staatssecretaris geeft wel blijk van medeleven met de slechte financiele positie van varkensboeren, maar voor de korte termijn wordt geen euro lastenverlichting toegezegd. En dat verdient de varkenshouderij wel' geeft Flipsen aan.

Koop- en betaalgedrag blijft achter

De varkenshouderij heeft de afgelopen 5 jaar enorm geïnvesteerd in (bovenwettelijke) eisen ten aanzien van dierenwelzijn en milieu omdat de maatschappij daarom vroeg. Maar diezelfde burger blijft achter in betaalgedrag als het gaat om de aankoop van dier- en milieuvriendelijk vlees, schetst Flipsen.

Flipsen: 'Tijdens het overleg met de staatssecretaris werd niet gevraagd om maatregelen terug te schroeven, maar om verlaging van de kosten voor de periode tot de consument de meerprijs wel betaalt. Lastenverlichting is het enige dat varkenshouders dit najaar nodig hebben.'

19 cent hogere kostprijs

Boeren zijn ondernemers, zegt Flipsen. Zij kennen de risico's van het vak en zijn ook bereid die te dragen. 'Maar de kostprijs van Nederlandse varkenshouders ligt door de bovenwettelijke eisen boven die van hun Europese collega's.'

Daarbij komt dat de Russische boycot de opbrengstprijzen van varkensvlees zwaar onder druk zetten. De sector heeft daar al sinds begin 2014 mee te maken. 'Ik herken me volledig in het persbericht dat LTO en NVV uitbrachten na het gesprek met de staatssecretaris.'

Vaker kredietaanvragen

Dat er sprake is van zwaar weer in de varkens- en melkveehouderij ervaart de branchevereniging Nevedi, waarvan Flipsen directeur is dagelijks. 'Banken zijn minder scheutig met kredietverstrekkingen en onze achterban krijgt meer verzoeken om krediet.'

In welke mate kan Flipsen niet aangeven. Dat is een zaak van de individuele voerleveranciers. Maar wel één die dilemma's met zich meebrengt. 'De klanten van onze leden hebben dieren en dat zijn geen koelkasten die je even uitzet.'

Verantwoordelijkheid

Daarnaast geeft Flipsen aan, heeft iedere schakel in de keten zijn eigen verantwoordelijkheid. 'Een bank is een bank en een voerboer een voerboer. Voor beide geldt dat ze er geen belang bij hebben wanneer een klant omvalt.'

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer