‘Snelle actie nodig van Brussel’

Passende crisismaatregelen en een ingrijpende verbetering van het Europese mededingingsbeleid. Dat zijn twee belangrijke eisen waarmee LTO Nederland op 7 september meedoet aan de COPA-manifestatie in Brussel.

Jan van LiereLTO-voorzitter Albert Jan Maat stelt vast dat de instrumenten die de Europese Commissie heeft om de prijzen van landbouwproducten te reguleren, vrijwel helemaal zijn afgebroken. Maar de huidige situatie, met zeer lage opbrengstprijzen in verschillende sectoren, rechtvaardigt volgens hem maatregelen die bedrijven door de moeilijke periode heen kunnen helpen.
‘Zeker omdat de malaise wordt versterkt door omstandigheden die buiten de macht van ondernemers liggen. Neem de Russische boycot, de varkenspest in Oost-Europa of de economische stagnatie in China.’
LTO pleit met name voor maatregelen die snel effect sorteren. Zo zou de EU het inkomensverlies van boeren en tuinders als gevolg van de Russische handelsboycot kunnen compenseren. Daarnaast kan Brussel het vangnet voor boeren en tuinders versterken door inzet van Europese interventie.
‘Crisistijden vereisen crisisbeleid. We hebben maatregelen nodig om scherpe dalingen in productie en prijs op te kunnen vangen. Dat moet onderdeel worden van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).’
Maat noemt het van groot belang dat de Europese Commissie snel actie onderneemt voor versterking de economische positie van boeren en tuinders in de keten. ‘Ketenpartijen hebben meer ruimte nodig om afspraken te maken. Dat kan met behulp van een evenwichtiger Europees mededingingsbeleid.’

Lastenverlichting

Bij alle aandacht voor het Europese beleid blijft LTO volgens Maat ook sterk inzetten op passende maatregelen in eigen land. Zo wordt in Den Haag gelobbyd voor lastenverlichting, bijvoorbeeld door lagere keuringskosten, fiscale lastenverlichting voor bedrijven en het terugsluizen van extra accijnsinkomsten uit rode diesel naar primaire agrarische bedrijven.
De Europese boerenkoepel COPA verwacht op 7 september zo’n 3.000 deelnemers aan de demonstratie in Brussel. Vooral in Frankrijk en België is er veel animo om mee te doen. Vanaf treinstation Brussel-Noord trekken de COPA-demonstranten in de loop van de ochtend op richting EU-gebouwen.
De European Milk Board trekt tegelijkertijd op vanaf het Brusselse Jubelpark met ‘talrijke’ trekkers. Deze week circuleerden al schattingen dat in deze demonstratie zo’n 1.500 trekkers zullen meerijden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer