Goede+kansen+mestafzet+in+Oost%2DDuitsland
Nieuws
© nieuwe oogst

Goede kansen mestafzet in Oost-Duitsland

Kansen voor de afzet van mest in Oost-Duitse akkerbouwgebieden liggen vooral in Mecklenburg-Vorpommern, Thüringen en Sachsen-Anhalt. Dat blijkt uit onderzoek van het Nutriënten Management Instituut (NMI).

In opdracht van het ministerie van Economische zaken en het Landbouwbureau van de Nederlandse Ambassade in Berlijn voerde het NMI een studie uit naar de exportmogelijkheden van (producten van) mest naar de oostelijke deelstaten in Duitsland.

In de NMI-studie zijn acht producten beoordeeld op hun marktpotentie. De beoordeling is uitgevoerd aan de hand van de landbouwkundige geschiktheid, de huidige marktsituatie, de economische haalbaarheid en de relevante wet- en regelgeving.

Afzetruimte

De potentiële afzetruimte in de oostelijke Duitse-deelstaten bedraagt zo'n 167 tot 207 miljoen kilo fosfaat. Dat is een factor 6-8 hoger dan de huidige export vanuit Nederland.

De producten die in de studie zijn beschouwd, zijn geselecteerd op basis van hun samenstelling, wettelijke status en verwachte toekomstige productie, geeft het NMI aan.

Dikke fractie

Het gaat om drie producten gemaakt van de dikke fractie van varkensdrijfmest, gedroogde pluimveemest, struviet en digestaten uit mono- en co-vergisting.

Aanleiding voor de studie was het overschot aan dierlijke mest in Nederland. De productie is groter dan de hoeveelheid die op een verantwoorde manier op landbouwgronden kan worden geplaatst, stelt het NMI.

Overschot

Het overschot aan niet plaatsbare mest neemt de komende jaren toe door een verlaging van de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat en een verwachte toename van het aantal dieren, vooral in de melkveehouderij.

Er is daarnaast vanaf 2014 sprake van een mestverwerkingsplicht. Veehouders met een bedrijfsoverschot aan dierlijke mest zijn verplicht een deel van het mestoverschot op hun bedrijf te verwerken. Dat percentage neemt de komende jaren eveneens toe.

· Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  30 %
Meer weer