Test+toont+CDH+kalf+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Test toont CDH kalf aan

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer heeft een test ontwikkeld, waarmee de erfelijke cholesterolstofwisselingsziekte Cholesterin Defizit Haplotyp (CDH) is aan te tonen.

Deze ziekte wordt door een stoornis in de cholesterolstofwisseling veroorzaakt. Kalveren kunnen geen vet opnemen uit voedingsstoffen en krijgen diarree door vet in de mest.

Het kalf spreekt zijn eigen vetreserves aan en sterft uiteindelijk binnen één tot zes maanden. Behandeling is niet mogelijk.

Cholesterolgehalte

De GD-test meet in bloed het cholesterolgehalte van kalveren. Hiermee is inzichtelijk te maken of het dier daadwerkelijk een afwijkende cholesterolgehalte heeft en dus mogelijk de afwijking CDH.

De test kan aantonen of het dier lijder, drager of gezond is. Een 'lijderkalf' (homozygoot drager) heeft het gen van vader en moeder geërfd, een 'dragerkalf' (heterozygoot) van één van beide ouders.

Van een aantal stieren is bekend dat ze waarschijnlijk drager zijn, terwijl van veel stieren bekend is dat ze geen drager zijn.

Getest

Een kalf kan worden getest vanaf twintig dagen leeftijd en is gezond als het cholesterolgehalte hoger is dan 1,5 mmol per liter. Als het lager dan 1,0 mmol per liter is, kan er sprake zijn van een drager; een lijder heeft minder dan 0,5 mmol per liter.

In Nederland en Vlaanderen is ruim 4 procent van de Holstein-populatie drager. Hierbij is een duidelijk verschil tussen rood- en zwartbont. Bij de zwartbontpopulatie is circa 3 procent drager, binnen de roodbontpopulatie circa 8 procent.