Tagetes-rassen testen op productie luteïne

Onderzoeksinstituut HLB zoekt in een veldproef het meest geschikte ras van Tagetes voor de productie van de gele kleurstof luteïne.

Tagetes%2Drassen+testen+op+productie+lute%C3%AFne
© Haijo Dodde

Op een proefveld van Stichting ROL (Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland) in Vledder vergelijkt HLB acht Tagetes-rassen.

Tijdens de opendag van ROL afgelopen vrijdag vertelde HLB-onderzoeker Weijnand Saathof dat het luteïnegehalte in bloemen van Tagetes met een factor 7 kan variëren.

Gelijkmatig bloeien

'Het is daarom interessant om uit te zoeken welk ras het meeste luteïne produceert. Verder zoeken we ook vooral naar rassen van Tagetes die gelijkmatig bloeien en waarvan de bloemen gemakkelijk mechanisch te oogsten zijn', stelt Saathof. De geteste Tagetes-rassen hebben allemaal dezelfde werking op aaltjes.

Bollenkwekers kunnen Tagetes ofwel afrikaantjes inzaaien als alternatief voor natte grondontsmetting. Om de teelt van het vanggewas aantrekkelijker te maken zijn extra opbrengsten bijvoorbeeld in de vorm van luteïne zeer welkom.

Ouderdomsblindheid

Luteïne is een gele kleurstof en voedingssupplement dat via kippenvoer aan eiproducten kan worden toegevoegd. De stof zou onder meer een positieve invloed hebben op het tegengaan van ouderdomsblindheid. De productie van luteïne kan na drogen en extraheren volgens Saathof variëren van 5 tot 20 kilo zuivere stof per hectare.

'Uitgaande van een jaar grondhuur zonder opbrengsten kun je stellen dat de teelt van Tagetes voor de bestrijding van aaltjes ongeveer 3.000 euro kost per hectare. Voor natte grondontsmetting betalen bollentelers zo'n 1.500 euro. Als luteïne dus 1.500 euro oplevert dan zijn de kosten in elk geval vergelijkbaar', berekent Saathof.

Businessmodel

Voor het ontwikkelen van een oogstmachine en het opzetten van businessmodel voor het vermarkten van luteïne werkt HLB samen met projectbureau New Business. Het Tagetes-project wordt financieel ondersteund door LTO Noord en Stichting ROL.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer