Plan varkens steun in Kamer

De voorstellen die de varkenssector heeft gedaan aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) om de crisissituatie in de sector te verbeteren, lijken gesteund te worden door de Tweede Kamer.

Arno de SnooDe aanhoudende onrust onder veehouders over de lage prijzen was reden voor het CDA om een extra debat in de Tweede Kamer aan te vragen. Dat verzoek werd door veel andere partijen ondersteund. Het debat staat gepland voor 3 september.
De Kamer wil van Dijksma weten wat haar inzet zal zijn tijdens de extra Landbouwraad die op 7 september zal plaatsvinden in Brussel. Daar zullen Europese ministers van landbouw en de Europese Commissie spreken over de crisissituatie waar veel veehouders in terecht zijn gekomen door de aanhoudend lage prijzen.
De benarde situatie waar de varkenshouders al jaren inzitten, zal de meeste aandacht vragen tijdens het debat in de Tweede Kamer, blijkt uit een rondgang langs landbouwwoordvoerders.
VVD-Kamerlid Helma Lodders vindt dat Dijksma de acties van de Franse boeren sterk moet veroordelen. ‘Nederlandse exporteurs en transporteurs hebben door die acties veel schade geleden.’
Lodders stelt ook dat de staatssecretaris nu echt stappen moet maken om de nationale koppen van het Nederlandse beleid af te halen. ‘Uit onderzoek van het LEI blijkt dat die extra regels de varkenshouders op extra kosten jagen. Er moet een gelijk speelveld zijn in Europa. Dan mag het niet zo zijn dat Nederlandse boeren extra regels krijgen opgelegd.’
Het aanhouden van de dierrechten voor varkens stelt de ondernemers ook al voor extra kosten en investeringen, volgens Lodders.

Nationaal niveau

‘Ik wil weten wat de inzet van Dijksma is in Brussel’, zegt CDA-Ka-merlid Jaco Geurts. ‘Ook op nationaal niveau moeten we actie ondernemen. Bijvoorbeeld om de keuringskosten naar beneden te krijgen.’
De woordvoerders sluiten zich aan bij de actiepunten die het Platform Varkensvleesketen (PVK), bestaande uit NVV, LTO, COV en Nevedi, heeft neergelegd bij Dijksma. Daarin wordt gevraagd om onder meer promotie van Nederlands varkensvlees, herstructurering van de sector, lagere tarieven en meer afzetmogelijkheden.
De SGP laat weten de punten van de varkenshouders op te willen pakken. De PvdA wil eerst de uitkomst van de besprekingen tussen Dijksma en de varkenssector afwachten. ‘We zijn benieuwd wat daar uitkomt’, zegt PvdA- woordvoerder Tjeerd van Dekken. ‘Na het reces bepalen we als partij ook ons standpunt.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer