Brugklaseconomie en zwemlesbiologie

Brugklaseconomie+en+zwemlesbiologie
© zlto

Al in de eerste economieles leerde je dat in een vrije markteconomie vraag en aanbod de prijs bepalen. Daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. Kijk maar eens hoeveel mensen zaken doen via Marktplaats.nl.
De Nederlandse land- en tuinbouw is exportgericht. Met alle economische wetmatigheden die daarbij horen. Bij een teveel aan melk, vlees of andere agrarische producten voor de Noordwest-Europese bevolking, moet het tegen sterk fluctuerende (wereld)marktprijzen de deur uit. Vraag en aanbod doen heden ten dage explosief haar werk. Als ondernemer zal je moeten anticiperen. Niet door met de Franse slag oude autobanden in de fik te steken, niet door buitenlandse vrachtwagens leeg te plunderen, niet door mest voor de supermarktdeur te kiepen, niet door verkeersblokkades en niet door acties aan de poort van je afnemer. Dergelijke acties blijven je jarenlang achtervolgen. Niet door af te geven op banken, ook al geven ze je een paraplu als de zon schijnt, maar hem weer terug willen hebben zodra het gaat regenen.
De financiële situatie is momenteel op veel bedrijven bijzonder slecht; schrijnende voorbeelden in met name de varkenshouderij. De oplossing zal gezocht moeten worden in de keten, in betere verdienmodellen. Met een betere afstemming van vraag en aanbod, met onderscheidendheid (in smaak, kwaliteit of herkomst) en betere vierkantsverwaarding. Uitdagingen voor de sector, maar ik twijfel niet aan het vakmanschap, het ondernemerschap en de trots om ook deze storm te doorstaan. Geen land ter wereld immers, waar met zo weinig milieubelasting per kilo product wordt geproduceerd. Petje af.
En al staat het water tot aan de lippen, houd je mond dicht en blijf door je neus ademen. Dat leerde je al met je eerste zwemles. Daar is geen woord Frans bij!

Gerard Nabuurs

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer