Ahold: sleutel ligt bij bewuste klant

Albert Heijn wil eraan werken dat de consument beter gaat begrijpen dat voedsel een prijs heeft. Dat zegt Ahold-topman Dick Boer.

Jan van LiereDe bestuursvoorzitter van Ahold deed zijn uitspraak donderdag op Radio 1. Daar werd hem gevraagd of Albert Heijn niet meer aandacht zou moeten besteden aan een goede betaling van de producenten van het voedsel, de boeren en tuinders.
Boer wees er onder meer op dat de supermarktketen veel investeert in goede relaties met biologische boeren en tuinders. ‘Om te zorgen dat ze een fair bedrag krijgen voor hun producten.’
Hij erkende dat de detailhandel een verantwoordelijkheid heeft in meer bewustwording van de consumenten. ‘Wij moeten de klanten helpen zodat ze gaan begrijpen dat producten en productie iets kosten. Dat voedsel een prijs heeft. Daar moet de omwenteling plaatsvinden.’
De Ahold-topman noemde het ‘natuurlijk van belang’ dat de leveranciers van de grootgrutter een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen. Maar dat gaat volgens hem alleen via de consument.
‘Die moet begrijpen dat er een waarde zit achter de producten. Dat er bijvoorbeeld verschil is tussen biologische kip en Kip van Morgen en kiloknallers. Dan kunnen wij het verwaarden naar de klanten. Daar zit uiteindelijk de oplossing.’
Ahold presenteerde deze week mooie cijfers over het tweede kwartaal van 2015. Mede dankzij gunstige wisselkoerseffecten steeg de omzet met 17 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014. Zonder valuta-effecten was de omzetgroei 3 procent.
In Nederland boekte Ahold een omzetgroei van 6,8 procent. Dat is met name te danken aan de ‘goede prestaties’ van Albert Heijn, aldus het concern. De nettowinst steeg met bijna een vijfde naar 195 miljoen euro.

Investeren in online

De omzet van de supermarkten is in het tweede kwartaal iets gestegen, maar vooral de online verkoop groeit snel. Het gaat om een groei met bijna 23 procent. Boer meldde dat Albert Heijn de komende tijd sterk blijft investeren in online verkoop.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer