Meer verdienen met minder varkens

Met minder varkens kun je een beter financieel resultaat behalen. Als je deze stelling voorlegt aan varkenshouders, is dat voor de meeste moeilijk te geloven. Toch is het tegenwoordig in veel gevallen zo.

Het is ook best vreemd, omdat we gewend zijn dat een beter financieel resultaat alleen haalbaar is door meer varkens te gaan houden. Je ziet echter dat de markt voor de intensieve veehouderij aan het kantelen is. Concepten en ketens die niet meer vragen om meer dieren, maar om meer kwaliteit, schieten als paddenstoelen uit de grond.
In veel gevallen is de beloning hiervoor zodanig dat je uiteindelijk meer kunt verdienen met minder varkens. Uit een berekening voor een bedrijf met 290 fokzeugen en 2.800 vleesvarkens blijkt dat er tot een fors hoger bedrijfsresultaat is door minder dieren te gaan houden voor het ‘beter leven concept’ (oppervlakte-eis van 1 vierkante meter per vleesvarken).
‘Met dit hogere resultaat kan weer worden geïnvesteerd in meer varkens’, is waarschijnlijk de denkrichting van de meeste varkenshouders. De vraag is of in de huidige markt, met de huidige investeringskosten, extra varkens ook extra geld opbrengen. Daarbij komt dat het voor veel bedrijven vaak moeilijk is meer dieren te houden, omdat op het gebied van ruimtelijke ordening of milieu de grenzen zijn bereikt.
Investeer je het hogere resultaat echter in een duurzame energievoorziening in de vorm van een biomassakachel, waarmee de energiekosten fors dalen, dan kun je in de meeste gevallen wel rekenen op een verdere verbetering van het bedrijfsresultaat.
Het doorrekenen van nieuwe marktconcepten in combinatie met investeren in duurzame (energie)kostenbesparing biedt dus nieuw perspectief. Arvalis helpt u graag dit ook voor uw eigen bedrijf inzichtelijk te maken.

Huub Janssen
hjanssen@arvalis.nl
(06) 55720227

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer