Geloofwaardig beleid

Het maakt op dit moment niet uit wie er het erf op komt rijden, voor de handel of een praatje. In vrijwel ieder gesprek komt wel de opmerking: ‘Het is wat hè, die fosfaatrechten? Hoe wordt dat nou bij jullie?’
Om eerlijk te zijn, ik heb geen idee, want niemand kan je vertellen hoe het er nou precies uit komt te zien. Toch is het wel apart dat vrijwel iedereen loopt te mopperen en het niet had voorzien dat dit zou komen nadat het melkquotum werd afgeschaft.
Maar ondertussen zijn er veel boeren geweest die bewust hebben geïnvesteerd in ammoniakrechten en zelfs varkensrechten hebben gekocht om zich voor te bereiden op wat er zou komen.
Eigenlijk hebben we er al wel rekening mee gehouden, maar allemaal op een ander paard gewed. Helaas is het mogelijk dat het gros dan toch naast de pot pist.
Maar goed, die discussie is al groot genoeg. Wat mij in dit geheel het meest ergert, is het grote verschil tussen het beleid dat wordt uitgedragen en het beleid wat er uiteindelijk wordt gevoerd.
Om het toverwoord duurzaam maar weer eens uit de kast te halen, moeten wij in de landbouw extensiever gaan boeren, minder stront en kunstmest gebruiken, minder dieren per hectare gaan houden en minder liters per hectare produceren en het liefst alles in de wei. Er moet bij voorkeur naar gestreefd worden om op je bedrijf een sluitende kringloop te creëren.
De belangrijke bestuurders en politici (of de politiek met hun onderdanen) hebben met veel elkaar om tafel gezeten om er voor zorg te dragen dat de groei in de melkveesector niet uit de klauwen gaat lopen.
En wat rolt daar in de basis uit? Het blijkt toch weer om politieke en economische belangen te gaan, want de meest intensieve veehouders lijken het meeste voordeel te halen.
Het gaat mij er niet om hoe een ieder zijn of haar bedrijf heeft ingericht, met veel of weinig liters per hectare en of je wel of geen weidegang toepast. Dat is een keuze voor jezelf als ondernemer.
Maar als je ons als boeren wilt doen laten geloven dat we maatschappelijk verantwoord en duurzaam moeten produceren, moet je dat ook laten zien in het beleid dat je maakt. Anders is het niet geloofwaardig en laat Wakker Dier zich dan ook stil houden over ‘foute kaas of kip’.

Popko Westerhuis

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer