ING: minder groente-export door boycot

De Russische boycot is duidelijk terug te zien in de exportstatistieken van groente en fruit van 2015. De uitvoer daalde tot begin juni met 15 procent, staat in het kwartaalbericht van de ING Bank.

ING%3A+minder+groente%2Dexport+door+boycot
© Nieuwe Oogst

De exportschade van de Russische importstop telde in de statistieken van 2014 nog niet mee, maar in 2015 des te sterker, aldus de bank.

'In 2014 werden in deze periode ruim 137.000 ton verse groenten (aandeel van alle groente-export 12 procent) en 42.500 ton (aandeel 25 procent) vers fruit uitgevoerd, dit jaar vrijwel niets', staat in het kwartaalbericht.

Grotere krimp

Exclusief Rusland zou de krimp beperkt zijn gebleven tot 1 procent, aldus de bank. Ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk importeerden minder groenten uit Nederland.

Van de top-5 producten daalde de uitvoer van peren het meest. Er zijn wel alternatieve afzetmarkten gevonden. 'Inmiddels weten de Hollandse peren ook Braziliaanse en Chinese consumenten te vinden.'

Naar China

Na de opening van de Chinese grens aan het einde van oktober 2014 is in een half jaar tijd 1 miljoen kilo peren uitgevoerd.

Met India zijn de onderhandelingen ver gevorderd om daar na de zomer appels en peren af te kunnen zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer