Aardwarmtecentrale Agriport gereed

De nieuwe geothermiecentrale van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) op het glastuinbouwcomplex Agriport A7 gaat vanaf september officieel aardwarmte oppompen.

Aardwarmtecentrale+Agriport+gereed
© ECW Netwerk

Gedeputeerde Jaap Bond opent op vrijdag 4 september de eerste geothermiecentrale van Noord-Holland. Deze centrale is ook de grootste geothermiecentrale soort van de Benelux, zowel in vermogen, productie als in aantal putten.

Via deze centrale wordt een vijfde van de warmtebehoefte van de aangesloten tuinbouwbedrijven duurzaam ingevuld. Agriport voldoet daarmee aan de doelstellingen voor de glastuinbouwsector voor het jaar 2020 en aan alle duurzaamheidsdoelen die door gemeente Hollands Kroon zijn gesteld bij de ontwikkeling van Agriport.

Putten

Voor de aanleg van deze centrale zijn vier putten geboord van 2,3 kilometer per stuk. Om de warmte uit het zoute grondwater over te brengen naar het warmtenet zijn warmtewisselaars geplaatst. Dit zijn dunne platen van 0,6 millimeter waardoor de warmte wordt overgedragen van de ene waterstroom naar de andere zonder dat deze elkaar raken.

Op zaterdag 5 september opent ECW Netwerk haar deuren voor het publiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer