Aardwarmtecentrale+Agriport+gereed
Nieuws
© ECW Netwerk

Aardwarmtecentrale Agriport gereed

De nieuwe geothermiecentrale van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) op het glastuinbouwcomplex Agriport A7 gaat vanaf september officieel aardwarmte oppompen.

Gedeputeerde Jaap Bond opent op vrijdag 4 september de eerste geothermiecentrale van Noord-Holland. Deze centrale is ook de grootste geothermiecentrale soort van de Benelux, zowel in vermogen, productie als in aantal putten.

Via deze centrale wordt een vijfde van de warmtebehoefte van de aangesloten tuinbouwbedrijven duurzaam ingevuld. Agriport voldoet daarmee aan de doelstellingen voor de glastuinbouwsector voor het jaar 2020 en aan alle duurzaamheidsdoelen die door gemeente Hollands Kroon zijn gesteld bij de ontwikkeling van Agriport.

Putten

Voor de aanleg van deze centrale zijn vier putten geboord van 2,3 kilometer per stuk. Om de warmte uit het zoute grondwater over te brengen naar het warmtenet zijn warmtewisselaars geplaatst. Dit zijn dunne platen van 0,6 millimeter waardoor de warmte wordt overgedragen van de ene waterstroom naar de andere zonder dat deze elkaar raken.

Op zaterdag 5 september opent ECW Netwerk haar deuren voor het publiek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer