Aardwarmte+voor+tuinders+Agriport
© Hoogendoorn Growth Management

Aardwarmte voor tuinders Agriport

Acht glastuinbouwbedrijven op Agriport A7 in de Wieringermeer krijgen nog deze maand aardwarmte geleverd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de aardwarmte-installatie.

Hierdoor kunnen de tuinders met in totaal 300 hectare teeltoppervlakte gebruik maken van de geothermische energie en minimaal 15 procent gas besparen.

Van de twee doubletten (4 bronnen) die geboord worden om aardwarmte te winnen, is doublet 1 gereed voor gebruik. Bij doublet 2 wordt op dit moment de laatste boring verricht.

Leidingtracé

Inmiddels is ook het leidingtracé van de boortoren naar de afnemers gereed. Op dit moment wordt gewerkt aan de opbouw van de onderstations bij de afnemers. Hierdoor kan de aardwarmte aan de lokale afnemers worden geleverd.

Om de warmteoverdracht van de warmtewisselaar nauwkeurig te kunnen meten, heeft installateur Hoogendoorn hiervoor speciale watertemperatuur sensoren geleverd met een hoge nauwkeurigheid en stabiliteit.

Hoog rendement

Doordat het totale kassencomplex gebruik gaat maken van aardwarmte als duurzame energiebron, kan de pomp dag en nacht blijven draaien. Hierdoor levert de bron een hoog rendement op.

Bovendien vermindert aardwarmte de CO2-uitstoot met 70 procent in vergelijking met traditionele verwarming. Voor de glastuinbouwbedrijven is berekend dat zij hiermee minimaal 15 procent gas besparen.

Hoge temperatuur

De eerste boring heeft reeds aangetoond dat op een diepte van 2600 meter water van ruim 90 graden Celsius kan worden gewonnen. Deze relatief hoge temperatuur is gunstig voor de warmteopbrengst.

De tuinders en ontwikkelaar Agriport A7 hebben zich voor dit project verenigd in de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer