Meerlingen%2D%27feest%27+in+Alphen+aan+de+Rijn
Nieuws
© familie Stokwijk

Meerlingen-'feest' in Alphen aan de Rijn

Bij de familie Stolwijk in Alphen aan de Rijn lijkt de geboorte van meerlingen aan de orde van de dag. Deze week gaf koe Yfke een drieling. Vandaag werd ook de dertiende tweeling van het jaar geboren.

Alle drie de donkere kalfjes van de drieling zijn gezond. Datzelfde geldt voor de witte tweeling. De drieling is overigens van een Belgisch Witblauwe stier.

Het witte duo is van een KI-stier. De overige 12 tweelingen van dit jaar waren overigens van de eigen stier. Hiervan waren er 11 met minimaal 1 stierkalf, waardoor ook het vaarskalf meestal niet geschikt is voor de fokkerij. Het bedrijf heeft in totaal 100 melkkoeien.

Erfelijk

Vaak wordt gesteld dat het krijgen van tweelingen erfelijk is. 'Volgens de ki is dat niet het geval via de vaderlijn. Wellicht via de moederlijn', vertelt melkveehouder Frank Stolwijk.

Maar of Yfke zelf ook van een tweeling is, moet hij nog uitzoeken. 'Maar dan zouden we in het verleden wel heel veel tweelingen moeten hebben gehad op ons melk. Verder is het puur natuur, we gebruiken absoluut geen hormonen of zo.'

Mijlpaal

De mellkveehouder weet niet of hij blij moet zijn met deze mijlpaal of niet: 'Natuurlijk is het heel aardig. Aan de andere kant brengen meerlingen risico's mee voor de gezondheid van koe en kalf en is de kans aanwezig dat de nakomelingen niet geschikt zijn voor de fokkerij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer