Schagen%3A+windmolens+niet+bij+zaadveredeling
Nieuws
© Arno de Snoo

Schagen: windmolens niet bij zaadveredeling

De Noord-Hollandse windturbines moeten niet in het concentratiegebied voor de zaadveredeling in gemeente Schagen komen.

Dat schrijven burgemeester en wethouders in een reactie op de notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Provincie Noord-Holland heeft het concentratiegebied in haar notitie aangewezen als een van de plekken om windturbines te plaatsen. De provincie moet in 2020 685,5 megawatt aan windenergie leveren.

Dwarsbomen

Gemeente Schagen vreest dat de turbines de ontwikkeling van de zaadveredeling dwarsbomen. 'Om zo weinig mogelijk de vestiging van deze bedrijven in de weg te zitten, verzoeken wij u het aangewezen concentratiegebied voor de zaadveredeling voor vestiging van windturbines uit te sluiten.'

Ook is voor de het Schagense college onduidelijk wat haar rol is. 'Het is van groot belang dat de gemeente een stem krijgt in het bepalen van de gebieden die uiteindelijk voor de plaatsing van windturbines in aanmerking komen.'

Maatschappelijk draagvlak

Voor plaatsing stelt zij een aantal voorwaarden. 'Tot die voorwaarden behoort ook, dat er zicht is op sanering van de door ons ingediende lijst met solitaire windturbines en er maatschappelijk draagvlak in de omgeving voor de betreffende locatie is.'

Weer

 • Dinsdag
  34° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  34° / 21°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 22°
  80 %
Meer weer