Noodkreet+om+weidevogels+Groene+Hart
Nieuws
© Willem Dijkema

Noodkreet om weidevogels Groene Hart

Het aantal weidevogels dat met succes broedt en jongen grootbrengt, blijft dit jaar achter. De boswachters van het Groene Hart luiden daarom de noodklok, aldus Staatsbosbeheer donderdag.

De daling is onder meer te wijten aan het koude, droge voorjaar. Daardoor was minder voedsel beschikbaar.

Sinds 1960 is meer dan 60 procent van de weidevogels verdwenen door de intensivering van de landbouw. Volgens de boswachters dreigen zij uit te sterven in Nederland. 'Met name de grutto - hét icoon van het oud-Hollandse polderlandschap - is echt een zorgenkindje geworden'', aldus de boswachters.

Staatbosbeheer voert een beleid van 'kuikenoverleving'. Daarbij wordt ernaar gestreefd de kuikens voldoende rust en voedsel te geven voor ze 'vliegvlug' worden. Daarvoor moet soms het maaien van weides voor de graswinning worden uitgesteld.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer