Noodkreet+om+weidevogels+Groene+Hart
Nieuws
© Water Land en Dijken

Noodkreet om weidevogels Groene Hart

Het aantal weidevogels dat met succes broedt en jongen grootbrengt, blijft dit jaar achter. De boswachters van het Groene Hart luiden daarom de noodklok, aldus Staatsbosbeheer.

De daling is volgens Staatsbosbeheer onder meer te wijten aan het koude, droge voorjaar. Daardoor was minder voedsel beschikbaar.

Sinds 1960 is meer dan 60 procent van de weidevogels verdwenen door de intensivering van de landbouw, stelt Staatsbosbeheer. Volgens de boswachters dreigen zij uit te sterven in Nederland. Met name de grutto noemen zij een zorgenkindje.

Kuikenoverleving

Staatsbosbeheer voert een beleid van 'kuikenoverleving'. Daarbij wordt ernaar gestreefd de kuikens voldoende rust en voedsel te geven voor ze 'vliegvlug' worden. Daarvoor moet soms het maaien van weides voor de graswinning worden uitgesteld.

In het Groene Hart zijn drie zogeheten kerngebieden die speciaal voor weidevogels zijn ingericht. Dit zijn de Donkse Laagten in het Zuid-Hollandse Molenwaard, de Reeuwijkse Plassen en De Wilck bij Hazerswoude.

ANP

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  16° / 6°
  20 %
Meer weer