Graan wordt gras?

De melkveehouders hebben onlangs hun ‘bevrijdingsdag’ gevierd: geen superheffing en melken zoveel als kan. Inmiddels is de stemming getemperd. Wat verwacht werd, komt uit. Een herschikking van de melkprijs is het gevolg.
Voor de middellange termijn denk ik dat de melkprijs redelijk stabiel zal blijven. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat onze Koning Willem-Alexander de nieuwe melkfabriek in Heerenveen heeft geopend. Deze fabriek heeft grondstof nodig.
Melkproductie heeft voer nodig en dat is niet alleen met krachtvoer op te lossen. Er is meer gras en maïs nodig. Dat kan een aantrekkelijke markt worden voor akkerbouwers, net als bijvoorbeeld de productie van eiwitrijke gewassen.
Grote uitdaging daarbij is de grotere mestproductie. Deze kan voor een deel door de akkerbouw worden opgenomen, maar dat vraagt om aanpassing van onder andere techniek en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van kunstmestvervangers. Het is wel een hele klus om dat binnen de huidige politieke verhoudingen voor elkaar te krij-gen.
Als niet-veehouder vraag ik mij af waarom veehouders niet iets verder kijken dan de Nederlandse grens. Op slechts 200 à 300 kilometer afstand van het centrum van Nederland is melkproductie mogelijk waarbij mest een vragende markt is en voer in grote hoeveelheden beschikbaar.
De vaste lasten zijn in het buitenland een stuk lager en de Nederlandse tankwagen komt de melk ook daar wel ophalen. Altijd goedkoper, lijkt me, dan eerst het voer ophalen en vervolgens de mest weer terug transporteren. Dus een beter rendement en ook nog voldoende mogelijkheden voor uitbrei-ding.
De huidige spanning op de grondmarkt is voor geen enkele sector gezond, alleen voor de stoppers. Ik hoop dat er een gezond evenwicht komt waarbij wij akkerbouwers een goede marktpartij zijn voor onze collega-veehouders. Mogelijk in samenhang met onze coöperaties. Met als resultaat alleen maar winnaars.
En niet zo als de Griekse soap die op dit moment van schrijven nog steeds voortduurt.

Kees Antuma

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer