Bank+verliest+terrein+als+financier
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bank verliest terrein als financier

Ondernemers halen geld voor hun investeringen steeds vaker bij anderen dan de traditionele banken. Dat blijkt uit de Financieringsmonitor die minister Henk Kamp (EZ) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De nieuwste monitor meldt dat vorig jaar het aantal bedrijven dat een alternatief vond voor kredietverstrekking door banken is gestegen van 29 naar 37 procent. Het gaat onder meer om leaseconstructies, private leningen bij familie en vrienden en crowd funding.

Huisbank uit de gratie

Bedrijven stappen voor vreemd vermogen ook veel minder vaak naar hun traditionele huisbank. Een jaar geleden stond de 'eigen' bank bij 74 procent van de ondernemers op de eerste plaats, nu is dat nog maar bij 44 procent het geval.

Bedrijven slaagden er in het afgelopen jaar vaker in om financiering aan te trekken. Van de ondernemers geeft 78 procent aan dat zij hun kredietaanvraag geheel of gedeeltelijk gehonoreerd zagen ten opzichte van 62 procent een jaar eerder. Minister Kamp noemt dat een positieve ontwikkeling.

Economie versterken

'Nu de economie aantrekt, zien ondernemers kansen om te investeren in nieuwe producten en diensten. Hierdoor worden bedrijven in staat gesteld om door te groeien, om extra mensen aan te nemen en zo onze economie verder te versterken,' aldus de minister.

Weer

 • Donderdag
  12° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 1°
  10 %
Meer weer