%27Boer+kwetsbaar+door+extra+vreemd+vermogen%27
© LTO Nederland

'Boer kwetsbaar door extra vreemd vermogen'

De toenemende waarde van agrarische bedrijven wordt grotendeels met extern kapitaal gefinancierd. 'Dat maakt bedrijven kwetsbaar omdat de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen ongunstiger wordt', stelt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Dat zegt Maat in een reactie op het Landbouw-Economisch Bericht. Dat werd vandaag door LEI Wageningen UR in Den Haag gepresenteerd.

'Ondernemers doen er goed aan die verhouding scherp in beeld te houden in relatie tot de investeringen die ze willen doen. Hun schuldenpositie in vergelijking met concurrenten in omringende landen heeft daar alles mee te maken.'

Externe financiering

Voor land- en tuinbouwbedrijven wordt externe financiering belangrijker en daarmee ook de houding van banken, constateert het LEI. De bedragen die boeren en tuinders lenen, zijn volgens LEI-cijfers de afgelopen tien jaar verdubbeld en ligt nu rond 7 ton per bedrijf.

LTO Nederland doet een beroep op banken om met nieuwe, creatieve oplossingen te komen voor de toekomstige financiering van agrarische bedrijven. 'Bedrijven groeien in omvang en worden kapitaalintensiever. De gemiddelde waarde van een bedrijf is toegenomen van 2,1 naar 2,6 miljoen euro', meldt Maat.

Kritischer en afwachtend

De financieringsbedragen bij groei en overname van bedrijven gaan snel omhoog, terwijl banken zich bij aanvragen van ondernemers kritischer en meer afwachtend opstellen.

'We nemen als agrosector internationaal een toppositie in en de toekomstige financiering van bedrijven mag geen drempel worden om de positie vast te houden', geeft de LTO-voorzitter in zijn reactie aan.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer