LEI%3A+geen+financiering%2C+geen+innovatie
© Geert Job Sevink

LEI: geen financiering, geen innovatie

Innovatie in de agrarische sector zal flink afnemen als bedrijven niet aan financiering kunnen komen. Dat bleek vandaag tijdens de presentatie van het jaarlijkse Landbouw-Economisch Bericht (LEB) van het LEI Wageningen UR.

De banken worden strenger en daardoor kunnen ondernemers niet zo makkelijk meer aan geld komen. De agrarische sector heeft daarom nieuwe vormen van financiering nodig, stellen de onderzoekers van het LEI.

'De theorie leert ons dat als bedrijven niet kunnen investeren, zij minder toekomstbestendig zijn', zegt LEI-directeur Laan van Staalduinen. 'Hoe langer het duurt, hoe groter het effect.'

Geleende geld

De hoogte van het geleende bedrag is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld: van gemiddeld 315.000 euro per bedrijf naar 700.000 euro per bedrijf. Het LEI stelt dat de agrarische sector creatiever moet worden in het vinden van geld.

Voorbeelden als crowdfunding en kredietunies worden genoemd. Bij kredietunies leggen (oud-)ondernemers geld bij elkaar om andere ondernemers te steunen. In het midden- en kleinbedrijf zijn daar enkele voorbeelden van.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer