Innovatiefonds beloont telers

Het ‘Innovatiefonds voor telers’ heeft twee akkerbouwers beloond voor hun duurzame en opbrengstverhogende innovaties. Hendrik Luth uit Wedde kreeg 5.000 euro en Doeko van ‘t Westeinde uit Nieuweschans 2.500 euro.
Luth ontving steun voor de verdere ontwikkeling van een 12 meter brede rijenspuit met gps-aansturing en gps-gestuurde sectieafsluiting in de suikerbietenteelt. De spuitdoppen hangen 10 centimeter boven de grond. Deze behandelen ook de onderkant van het blad. Luth verwacht zo minder emissie en besparing van middel ten opzicht van een volvelds bespuiting.
Van ‘t Westeinde zit met zijn bedrijf op zware klei. In het najaar zaait hij een groenbemester voorafgaand aan de suikerbietenteelt. De Groningse akkerbouwer teelt deze groenbemester in stroken, zodat de bieten in het voorjaar zonder aanvullende bewerkingen zijn te zaaien.
Van ‘t Westeinde verwacht een positief effect op het bodemleven en het organische stofgehalte, minder verlies van nutriënten en hij voldoet efficiënter aan de vergroeningseisen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer