Hitte

Hitte
© monique jansen

Potverdikke wà was ‘t toch heet die donderdag 2 juli. Het kon geen toeval zijn dat onze staatssecretaris juist deze hete dag had uitgekozen om haar fosfaatplannen voor de melkveehouderij bekend te maken.
Buiten was het heet, maar de discussie die ontbrandde op verschillende discussiefora was mogelijk nog heter. En de tempratuur kwam pas echt tot een kookpunt tijdens bijeenkomsten van LTO Noord in Markelo en Heerenveen. In het bijzonder de ‘Brabantse lobby’ (wat dat ook mag zijn) en ZLTO moesten het zwaar ontgelden. Zij zouden immers niets minder dan fosfaat gestolen hebben van hun armlastige collega’s in het noorden. Misschien daarom niet verkeerd om er de feiten er nog eens langs te leggen.
De invoering van fosfaatrechten gaat voor iedereen pijn doen, los van het feit waar je je koeien houdt. Vergeet niet dat ‘intensieve’ boeren voor de bijna onmogelijke opgave staan om voldoende grond onder hun bedrijf te krijgen bij een eventuele uitbreiding. Immers, de grond van de buurman die melkveehouders vaak al ‘tig’ jaar in gebruik hebben via een mest-voerovereenkomst mag vooralsnog niet meegeteld worden.
Bedenk dan ook nog eens dat niet Brabant, maar Friesland de meest melkvee-intensieve provincie van Nederland is. Bovendien, hoeveel latente grond is er nu echt in Noord-Nederland? Dit zou dus grond zijn die de afgelopen dertig jaar ongebruikt zou zijn geweest. Natuurlijk is deze grond al jaren lang verhuurd geweest of aangewend voor akkerbouw.
Wat ik mis in deze hele discussie is het kritische geluid van onze eigen Brabantse jongeren. Op dit moment wordt immers de fundering gestort voor hun toekomst. In ‘mijn’ tijd waren we al lang in colonne en marshouding richting Den Haag getogen; waarschijnlijk met tractor, spandoeken en vetkrijt. Daar aangekomen zouden we Van der Stee, Braks en Van Aartsen spreekwoordelijk van hun Haagsche pluche getrokken hebben en ‘WIJ ZIJN ‘T ZAT’ in hun oren gebulderd hebben. Maar nu niks geen spandoeken, niks geen leuzen. Onze jongeren gaan tegenwoordig liever voor het ‘constructieve overleg’.
...Tja...
De komende maanden zal het gaan over afromen, fosfaatefficiëntie, knelgevallen en latente ruimte. Ledenbijeenkomsten zullen weer ouderwets druk bezocht worden. Op internet worden scherpe uitspraken gedropt. Meestal anoniem, want zo dapper zijn we dan ook wel weer. Kortom, er wacht ons nog een heel hete herfst.

Peter Verberne

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer