Verdroging+in+China+door+intensieve+landbouw
Nieuws
© Wageningen UR

Verdroging in China door intensieve landbouw

China doet er goed aan om de landbouw zodanig te hervormen dat die beter rekening houdt met de effecten op de watervoorziening.

Intensivering van de landbouw en de daarmee gepaard gaande hogere bemesting blijkt een van de oorzaken van de toenemende verdroging in Noord-China.

Dat is de conclusie van onderzoek van onder anderen Ryan Teuling van Wageningen UR, dat onlangs is gepubliceerd in Scientific Reports.

Afname bodemvocht

Noord-China is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de landbouw sterk geïntensiveerd om de voedselvoorziening voor de bevolking op peil te houden.

Onderzoeker Teuling: 'Vaak wordt de afname aan bodemvocht in verband gebracht met klimaatverandering. Er blijkt hier echter nog iets heel anders een rol te spelen.'

Duidelijk verband

Voor het eerst is nu aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen intensivering van de landbouw en veranderingen in de hydrologische kringloop op regionale schaal.

Teuling: 'China doet er dus goed aan om te zoeken naar alternatieve vormen van landbouw. Het huidige systeem gaat uiteindelijk ten koste van de voedselzekerheid in het gebied.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer