Stieren+verdacht+van+gen+kalversterfte
Nieuws
©

Stieren verdacht van gen kalversterfte

De stieren Braedale Goldwyn en Ladino Park Talent zijn stieren die mogelijk drager zijn van het kalversterftegen, dat vorige week is ontdekt.


Ook Mr Burns, Aalshorst Pleasure, Stormatic, Camion van de Peul, Lowlands Lambiek, Gofast en Hartline Titanic zijn verdacht.
In Duitsland is een test ontwikkeld, waarmee voor 80 procent zeker is dat een dier drager is. Vandaar de verdachtstatus.

Een nakomeling heeft daarmee de helft kans op het gen via de vader te krijgen. Wanneer het dier dit gen ook via de moeder krijgt, heeft het een erfelijke afwijking.

Kalveren met die afwijking vallen op door verlies van eetlust, onvoldoende ontwikkeling en diarree.

Dat laatste blijkt, ondanks veterinaire inspanningen, fataal. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 0,16 procent van de geboren kalveren de fatale ziekte heeft.

Vorige week maakte het Duitse Vit bekend dat er een gen circuleert. Dit gen was terug te voeren op de stier Mauglin Storm. Dat is de vader van Talent en via de moeder de grootvader van Storm.

Acht procent van alle Duitse Holstein-dieren zijn drager van dit gen. Een onderzoeksgroep van dataverzamelaar Vit in Verden, het Vee Instituut Kiel, de Universiteit Diergeneeskunde Hannover en de Technische Universiteit van München ontdekten de aanleg bij het Holsteinras.

Genomics

Met behulp van genomics is vervolgens de lokatie van het gen vastgesteld. Hieruit bleek dat de stier Maughlin Storm een drager is van deze ziekte.

Inmiddels is er een lijst van een aantal importstieren voor Duitsland. Dieren met IV in de kolom CDH zijn drager. Ook de stier Brizen staat op de lijst als drager.

Doolhof 12

Bijzonder is ook de Nederlandse stier Doolhof 12 (Holim Boudewijn x Lord Lily) . Dit is geen afstammeling van Maughlin Storm en toch drager. Datzelfde geldt voor de in Nederland sporadisch ingezette Meadow Bridge Million (V. Aerostar). Zij behoren waarschijnlijk tot de groep die wel verdacht is, maar tot de 20 procent hoort die buiten de boot valt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer