%E2%80%98Kijk+kritisch+naar+bevruchting+per+stier%E2%80%99
Nieuws
© archieffoto marcel bekken

‘Kijk kritisch naar bevruchting per stier’

Uit onderzoek van studente Marleen Oudt bleek dat er op bedrijfsniveau grote verschillen zijn wat betreft het bevruchtingspercentage van stieren.

Oudt deed haar onderzoek in het kader van haar opleiding Veehouderij aan het Groenhorst in Barneveld. Ze verzamelde van vijf grote melkveebedrijven de gegevens over drie jaar.

De stieren moesten voor haar onderzoek minimaal 40 doses sperma hebben geleverd. Van de ene stier zijn soms dubbel zoveel rietjes nodig om een koe te bevruchten dan van de andere stier.

Opmerkelijk

'Dat zou suggereren dat het sperma van stier A minder vitaal of sterker verdund is dan dat van stier B. Natuurlijk wordt de ene koe minder snel drachtig dan de andere.'

'Maar als zo'n grote groep koeien allemaal slecht drachtig wordt van één stier, dan is dat opmerkelijk', concludeert Oudt. 'Kijk dus kritisch naar de bevruchting per stier.'

Bevruchtend vermogen

De student betreurt het dat er in de rundveefokkerij geen duidelijke richtlijn is voor het minimum aantal zaadcellen per dosis. Want hoe weet een veehouder nu of het sperma dat hij koopt van goede kwaliteit is?

'Je hebt nooit 100 procent garantie', zegt Frans van der Kroon, onafhankelijk fokkerijadviseur. 'Maar er is geen KI-organisatie die gaat bevruchten met sperma dat ver onder de maat is.

Zaad genoeg

'Wij stoppen altijd minimaal 20 miljoen zaadcellen een rietje. Dat is mogelijk omdat we een kleine KI-organisatie zijn, we hebben zaad genoeg', aldus Gerard Vosman van KI-Kampen.

Volgens Vosman doen de meeste KI's minder zaadcellen in een rietje. 'Natuurlijk zoeken ze daarbij de grens op. Die moet acceptabel blijven, maar het risico bestaat dat het bevruchtend vermogen terugloopt.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer