Run op NB-wetvergunningen West-Nederland

De drie westelijke provincies hebben sinds 1 januari dit jaar meer dan 900 aanvragen voor een Natuurbeschermingswet (NB)-vergunning ontvangen. Deze zijn bijna allemaal voor 1 juli ingediend.

Run+op+NB%2Dwetvergunningen+West%2DNederland
© Nieuwe Oogst

Bij provincie Utrecht zijn voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli 340 aanvragen binnengekomen, waarvan 100 in juni. 'Dat is veel ten opzichte van voorgaande jaren', meldt projectleider uitvoering stikstofbeleid Tijmen van de Poll van provincie Utrecht. 'In het eerste half jaar zijn er zo’n 70 aanvragen meer binnengekomen dan in heel 2014.'

In Zuid-Holland is het beeld net zo, meldt een woordvoerder van de Omgevingsdienst Haaglanden, die het stikstofbeleid uitvoert. Zij ontving tussen januari en juli ruim 300 aanvragen. 'Een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren.'

Piek

Provincie Noord-Holland ontving 229 aanvragen. 'Vlak voor de invoering van de PAS is er een piek geweest. Drie maal zo veel in mei/juni van 2015 ten opzichte van mei/juni vorig jaar', aldus een woordvoerder.

Veel boeren kiezen voor zekerheid, constateren de provincies. 'Met de PAS weten ze nog niet waar ze aan toe zijn', aldus de Zuid-Hollandse woordvoerder. Ook ontvingen de provincies na 1 juli nog enkele tientallen aanvragen voor een NB-vergunning.

Oude recht

De aanvragen voor 1 juli worden getoetst en vergund volgens het oude recht. Dat betekent onder meer dat boeren hun stikstofrechten nog kunnen salderen. Dat is nu onder de PAS niet meer mogelijk.

Utrecht houdt wel een slag om de arm. Vanwege specifieke voorwaarden in het overgangsrecht, stelt zij dat niet alle aanvragen volgens het oude recht worden vergund. 'Deze zullen op de PAS aangewezen zijn', aldus Van de Poll.

Meldingen

De verwachte vloedgolf aan meldingen van boeren die willen uitbreiden en daarbij onder de 1 mol per hectare per jaar zitten, bleef uit. In totaal ontvingen de drie provincies 76 meldingen: 30 in Zuid-Holland, 26 in Utrecht en 20 in Noord-Holland.

Aerius, het systeem om een melding te doen, had sinds vorige week te kampen met 'kinderziektes'. Het programma raakte in de nacht van 1 juli overbelast met storingen tot gevolg. Of dit van invloed is geweest op het aantal meldingen, is nog niet duidelijk.

Volgens de woordvoerders is er nog voldoende ontwikkelruimte in de westelijke provincies.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer