%27Gezamenlijk+plan+voor+veenweiden%27
Nieuws
© Ulco Wesselink

'Gezamenlijk plan voor veenweiden'

Overheden en maatschappelijke organisaties moeten gezamenlijk een toekomstplan voor de westelijke veenweiden opstellen. Dat moet onder meer om bodemdaling tegen te gaan en nieuwe verdienmodellen op te zetten.

Die oproep deed Ruud Cino, programmamanager bodem en ondergrond bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu onlangs tijdens de 'Collegetour In het veen'.

De bijeenkomst was georganiseerd door de Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart, provincie Zuid-Holland en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer.

Verantwoordelijkheid

Ondanks dat het rijk een terugtrekkende beweging maakt op het gebied van landschappelijke ontwikkeling, wil Den Haag hiervoor toch een zekere verantwoordelijkheid nemen, aldus Cino.

Als de regio met een goed plan komt en in dat kader een concrete vraag voor het rijk neerlegt, wordt er volgens hem zeker gekeken wat er mogelijk is.

Vernatten

Tijdens de bijeenkomst stelde Roel van Gerwen van Landschap Noord-Holland dat er maar één echte oplossing is voor de westelijke veenweiden: vernatting.

Boeren zouden moeten overstappen van droge veehouderij naar natte akkerbouw. Dat kan onder meer door lisdodden te gaan telen (bijvoorbeeld als grondstof voor isolatiemateriaal of laminaat) of cranberries.

Maatwerk

Directeur Frank Lenssinck van het Veenweiden Innovatie Centrum maakte duidelijk dat de bodemdaling flink varieert, van twee millimeter tot anderhalve centimeter.

Op een aantal plekken kan er zeker veehouderij blijven, zo betoogde hij. De oplossing voor bodemdaling bestaat niet. Het is altijd maatwerk.

Bodemdaling

Volgens Lenssinck draait het bij functieverandering in het veenweidengebied allemaal om goede business cases die ook op termijn houdbaar zijn. Hij pleitte ervoor de functies in een gebied centraal te stellen, niet de bodemdaling zelf.

Hij vraagt zich af of de huidige generatie boeren van plan is zonder pardon zijn Holstein koeien in te ruilen voor lisdodden of cranberries. En of dat op grote schaal zal gebeuren.

Ideeën en inzichten

Vandaar dat Lenssinck ook pleitte om via het agrarisch onderwijs aankomende boeren meer te leren over de problemen in het veenweidengebied, in de hoop dat zij nieuwe agrarische ideeën en inzichten omarmen.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer