VIC+aan+de+slag+met+Agrologistiek
Nieuws
© Nieuwe Oogst

VIC aan de slag met Agrologistiek

Het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) op KTC Zegveld voegt het icoon Agrologistiek toe aan haar innovatieprogramma.

Met het icoon Argologistiek richt het VIC zich op infrastructuur beherende organisaties in het veenweidegebied, zoals gemeenten. Die kampen met toenemende kosten voor de infrastructuur als gevolg van een dalende bodem.

VIC wil oplossingen zoeken die bijdragen aan het maatschappelijk verantwoord en kosteneffectief beheren van de infrastructuur. In samenwerking met stakeholders wordt een verkenning uitgevoerd naar de huidige situatie en mogelijke oplossingen.

Impuls

Iconen zijn ontwikkelingstrajecten die een nieuwe impuls kunnen geven aan de verbetering, vernieuwing en de verandering van de veenweiden. In deze ontwikkeltrajecten is de benadering van de vraagstukken integraal en wordt een vertaling naar de praktijk gemaakt.

Naast iconen werkt het VIC aan innovatieparels. Dat zijn nieuwe innovaties, in een pril stadium en klein van aard, die ingaan op vraagstukken in de veenweiden, zoals mesttoediening, energieopslag en drijvend bouwen.

Innovatieparels kunnen uitgroeien tot een icoon. Zo hebben de innovatieparels cranberries en visteelt geleid tot het icoon 'Aquatische landbouw' dat nu in ontwikkeling is.

Geld

De financiering van de innovatieprogramma van het VIC komt voor een groot deel voor rekening van de drie provincies en zes waterschappen in het westen. 'Het stelt het VIC in staat haar innovatiewerk met kracht voort te zetten', meldt het VIC-bestuur.

Ook voor 2015 is er geld beschikbaar specifiek gericht op het aanjagen van innovaties, studentenbegeleiding en uitvoering van verkenningen in de veenweiden.

Duurzaam waterbeheer

Provincie Utrecht stelde onlangs 3,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor projecten om de bodemdaling te remmen en meer duurzaam waterbeheer te creëren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer