Pilot+Topsurf+tegen+bodemdaling+Groene+Hart
Nieuws
© Ronald Stam Fotografie

Pilot Topsurf tegen bodemdaling Groene Hart

Bestuurders van negen gemeenten en het bedrijfsleven in het Groene Hart hebben deze week een intentieverklaring Green Deal Topsurf ondertekend, waarmee zij een pilot bij vijf agrariërs in Hazerswoude starten om bodemdaling tegen te gaan.

Topsurf is een product dat de bodem verbetert en bodemdaling tegen moet gaan. Topsurf Nederland is ontwikkelaar van het product dat is samengesteld is uit mest-, bagger- en groenmateriaal. Het wordt bij de boer gemaakt met een mobiele installatie.

De pilot moet duidelijk maken of Topsurf ook bodemdaling tegengaat. Voor deze pilot is toestemming nodig van het ministerie van Economische Zaken vanwege de mestwetgeving. Daarom hebben de gemeenten en het bedrijfsleven de Green Deal getekend.

Projecten

Bestuurders van Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden hebben als drie grootste gemeenten in het Groene Hart het initiatief genomen om concrete projecten te stimuleren die een bijdrage leveren aan duurzame economische groei in het Groene Hart. Gemeenten uit het Groene Hart zijn vrij om aan te sluiten.

De gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Zuidplas hebben zich inmiddels al aangesloten.

Varianten

Topsurf is er in meerdere varianten. Voorbeelden zijn Topsurf land en Topsurf sierteelt. Iedere variëteit heeft haar eigen samenstelling. Voor alle samenstellingen geldt dat gebruik wordt gemaakt van regionaal beschikbare reststoffen die ook weer regionaal worden verwerkt.

De gebiedseigen reststoffen komen van agrarische bedrijven en van beheer- en onderhoudswerkzaamheden van gemeenten, waterschappen, natuur- en recreatieschappen.

Gesleep

Voorzitter Bob Duindam van de Bestuurlijke Tafel Groene Hart Werkt!: ‘Bodemdaling is een groot probleem in het Groene Hart waar we allemaal last van hebben. Als een product als Topsurf dit probleem op een duurzame manier kan ondervangen, waardoor ook nog gesleep met mest en bagger wordt voorkomen, de CO2-uitstoot vermindert, de bodem- en waterkwaliteit verbetert en de kosten lager worden,
dan mogen we daar niet aan voorbijgaan.'

Groene Hart Werkt! is een samenwerkingsverband van diverse gemeenten in het Groene Hart met als doel het versterken van de economie in deze regio.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer