Agrinatuur: fosfaatrecht onredelijk

De fosfaatrechten zijn onrechtvaardig voor extensieve bedrijven. Dat stelt voorzitter Pieter Hellinga van Veelzijdig Boerenland, de westelijke koepelorganisatie van agrarische natuurverenigingen.

Agrinatuur%3A+fosfaatrecht+onredelijk
© Veelzijdig Boerenland

Veelzijdig Boerenland vindt dat agrarische bedrijven die op basis van hun grondgebruik nog groeiruimte hebben, bij de invulling van de aangekondigde wet ontzien moeten worden.

'De overproductie van fosfaat moet daar worden opgelost, waar het probleem is veroorzaakt. Met deze generieke maatregel worden alle bedrijven over één kam geschoren. Dat is heel onredelijk', stelt Hellinga.

Grondgebonden bedrijven

De achterban van Veelzijdig Boerenland werkt over het algemeen op grondgebonden, duurzame bedrijven. Veel van deze bedrijven hebben geïnvesteerd in grond om zo op duurzame wijze groeiruimte te creëren.

Deze ruimte wordt hun nu ontnomen, stelt Hellinga. 'De bedrijven die bij hun ontwikkeling het meest rekening hebben gehouden met maatschappelijke waarden, moeten het hardste gelag betalen.'

Verontruste leden

Veel verontruste leden kloppen aan bij Veelzijdig Boerenland. De koepelorganisatie wil snel in gesprek met politici en andere organisaties over ‘maatwerk’ bij de invulling van het stelsel van fosfaatrechten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer