Fosfaatrechten+voor+melkveehouderij
Nieuws
© Dirk Hol

Fosfaatrechten voor melkveehouderij

De Nederlandse melkveehouderij krijgt te maken met een systeem van fosfaatrechten. Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat dat uitwerken en wettelijk vastleggen om zo de fosfaatproductie binnen de vastgestelde grenzen te houden.

De staatssecretaris heeft dat vanavond bekend gemaakt. In een brief aan de Tweede Kamer geeft ze de hoofdlijnen aan.

De fosfaatrechten komen naast de Melkveewet die stuurt op een verantwoorde afzet van het fosfaatoverschot op bedrijfsniveau. Elk bedrijf krijgt een individuele toewijzing van de hoeveelheid fosfaat die in een kalenderjaar mag worden geproduceerd.

Referentiejaar is 2014

Als referentiejaar voor de toewijzing geldt het gemiddelde aantal dieren en de forfaitaire fosfaatexcretie in 2014. Met wijzigingen die daarna nog tot donderdag hebben plaatsgevonden, kan rekening worden gehouden.

Dergelijke wijzigingen in het aantal dieren of in de fosfaatexcretie moeten bij RVO zijn geregistreerd. Uit de brief van Dijksma wordt niet duidelijk in welke mate die wijzigingen bij de toe te kennen fosfaatrechten worden opgeteld.

Melkveehouders kunnen kiezen voor een bedrijfsspecifieke verantwoording. Door de fosfaatefficientie te verhogen, kan een ondernemer ontwikkelruimte verdienen binnen het toegekende fosfaatquotum.

Verhandelbaar

De fosfaatrechten worden verhandelbaar binnen de melkveehouderijsector. Toegekende fosfaatrechten zijn niet uitwisselbaar met de productierechten voor varkens en pluimvee.

Het doel van het nieuwe stelsel is te borgen dat het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat niet wordt overschreden. Dijksma houdt zich het recht voor om daartoe zonodig de toegekende fosfaatreferenties af te romen.

Regiegroep

De staatssecretaris stelt een regiegroep in die nauw betrokken wordt bij de verdere uitwerking van het systeem. In die regiegroep doen onder meer LTO, NZO, NAJK, NMV mee.

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer