‘Stelsel kan last veroorzaken’

De melkveesector staat achter de plannen van staatssecretaris Dijksma (EZ) om de uitstoot van fosfaat door de melkveehouderij te beperken. LTO realiseert zich wel dat het nieuwe stelsel voor individuele bedrijven voor lastige situaties kan zorgen.

Pieter StokkermansMet de invoering van fosfaatrechten wil de staatssecretaris de fosfaatproductie op individuele bedrijven beperken, zo schreef ze donderdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.
De fosfaatrechten zijn nodig, omdat de melkveehouderij op basis van recente CBS-prognoses vorig jaar meer fosfaat heeft uitgestoten dan de sector zichzelf had opgelegd. Met haar plan hoopt Dijksma dat de Nederlandse melkveehouderij onder haar 84,9 miljoen kilo fosfaatproductie komt.

Knelgevallen

LTO geeft wel duidelijk aan dat dit stelsel voor individuele bedrijven een flinke last kan veroorzaken. LTO wil met de staatssecretaris om de tafel om de knelgevallen een plek te geven. LTO heeft ook steeds gepleit voor een knelgevallenregeling en blijft zich daar ook hard voor maken.
De sectorpartijen pleiten voor een zorgvuldige uitwerking van de plannen. Hierdoor krijgen bedrijven die de mineralen efficiënt benutten, de ruimte om zich - binnen de milieurandvoorwaarden - te ontwikkelen.
Ook moeten de nader uit te werken maatregelen nauw aansluiten bij de duurzaamheidsdoelen die vastgesteld zijn in de Duurzame Zuivelketen.
De details worden uitgewerkt door een regiegroep bestaande uit EZ, LTO, NZO, NAJK, NMV en stichting Natuur en Milieu.

Referentie

Voor elk bedrijf met melkvee wordt de maximaal in een kalenderjaar te produceren hoeveelheid fosfaat vastgesteld. De op basis van een referentiejaar vastgestelde fosfaatproductie wordt middels fosfaatrechten aan het bedrijf toegekend. Het referentiejaar hiervoor is 2014.
Vanuit de sector is met gemengde gevoelens gereageerd. Sommige partijen vinden het jammer dat het ondernemerschap van de melkveehouder opnieuw aan regels wordt gebonden. Ook zijn er opgeluchte reacties, omdat Dijksma koos voor fosfaatrechten boven dierrechten.
De introductie van een systeem van fosfaatrechten is onvermijdelijk, stellen de LTO-vakgroep Melkveehouderij, de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer