Slim beregenen levert besparing op

Niemand wil te vroeg beregenen, te veel beregenen of te laat beregenen. Het Beregeningssignaal biedt uitkomst.

Ilona van HarsselaarVoor het Beregeningssignaal vult de agrariër eenmalig online zijn bedrijfsgegevens in. Het gaat hierbij om het aantal percelen, de perceelsomvang en het gewas. Beregeningssignaal houdt vervolgens per perceel de vochtbalans in de gaten. Het beregeningsadvies is gebaseerd op geodata, bodemvocht, bodemtype, gecombineerd met buienradar en weersvoorspelling. Als beregening wenselijk is, ontvangt de gebruiker een waarschuwing per e-mail.
Online kan de gebruiker zelf het advies per perceel op elk gewenst moment nader bekijken. Tevens bevat het programma voor de veehouderij een economische module. Deze module zet de kosten van het beregenen tegen de opbrengsten af. De gebruiker kan zo kijken of hij of zij eventueel met alternatieven moet werken, zoals de aankoop van ruwvoer (rekening houdend met de actuele voorraad).
Om het Beregeningssignaal up-to-date te houden, hoeft de gebruiker na het beregenen alleen gegevens in te voeren over beregeningsgiften en grondwaterstanden.

Praktijkervaringen

Het Beregeningssignaal wordt al gebruikt door meer dan driehonderd tevreden melkveehouders en akkerbouwers. Praktijkervaringen wijzen uit dat het gebruik van het Beregeningssignaal een grote toegevoegde waarde is binnen de bedrijfsvoering en een besparing oplevert op het gebied van arbeid, water en energie.
‘Het Beregeningssignaal is een goed hulpmiddel voor het bepalen van het juiste moment van beregening en de noodzakelijke watergift’, vertelt akkerbouwer Harry Geling uit Oploo. ‘Zo weet je zeker dat je zowel water als arbeid, maar ook energie en apparatuur zo efficiënt mogelijk inzet. Het helpt je dus om water en kosten te besparen’.
Ook veehouder Johan Vernooij uit Werkhoven heeft ervaring met het Beregeningssignaal. ‘Het voorkomt uitdroging van ons grasland. Bijkomend voordeel is dat we onze omgeving kunnen laten zien dat we alles in het werk stellen om zo zuinig mogelijk te beregenen en dat we ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk overlast hebben van ons beregeningssysteem.’
LTO-leden profiteren van 50 euro ledenvoordeel op het online Beregeningssignaal. Vanaf 150 euro (inclusief ledenvoordeel) is het online programma beschikbaar. Die kosten zijn snel terugverdiend door de efficiëntieverbetering. Het online programma is door ZLTO ontwikkeld in samenwerking met Wageningen UR Livestock Research, Prezent Internet, DLVPlant, Royal HaskoningDHV en Suiker Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer