Boekel in beeld

De 180 boeren en tuinders in Boekel kunnen, afhankelijk van de sector, 20 tot 220 keer zo veel mensen van eten voorzien als de gemeente aan inwoners telt. Het gehele agrifoodcomplex, inclusief de crossovers en kennisinstellingen, creëert driekwart van het totaal aantal banen. Zo’n 20 procent van hen werkt op het erf. Met zo’n 3.400 werknemers in het agri- en foodcomplex op een gemeenschap van in totaal 10.120 inwoners valt het economische belang van onze sector niet te ontkennen.
Deze en andere imposante cijfers zijn afgelopen week gepresenteerd door studenten van HAS Den Bosch. Hun onderzoek is onderdeel van een brede discussie over de land- en tuinbouw in Boekel en is relevant voor het bestemmingsplanproces. De gemeenteraad weet nu wat de sector economisch betekent.
Het ZLTO-afdelingsbestuur speelt daar leuk op in en heeft een plan ontwikkeld om met de eigen leden indringend te praten over hoe zij hun toekomst zien. De combinatie van de uitkomst van deze gesprekken en van het HAS-onderzoek geven richting aan het bestemmingsplanproces.
Met deze manier van werken maken we de overstap van een generieke naar een specifieke belangenbehartiging om vervolgens vanuit het bestemmingsplan maatwerk te kunnen leveren per locatie.
Ook het gesprek met buren en burgers wordt een stuk opener als je precies weet wat je aan ruimte nodig hebt en in welk deel van het buitengebied de vraag het grootst is. Door het HAS-onderzoek met de interne discussie te combineren, zit de afdeling echt anders aan tafel bij de gemeente. Als onderdeel van de oplossing en om mee richting te geven aan de toekomst van de land- en tuinbouw.
Een mooi voorbeeld. Ik hoop dat er nog veel volgen.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer